Kind in isolement door armoede – Economie – de Volkskrant

Een nog veel grotere groep (212 duizend kinderen) wordt sociaal in mindere mate uitgesloten. In totaal valt 11 procent van alle Nederlandse kinderen tussen de 5 en 17 jaar tussen de wal en het schip, blijkt uit het rapport Sociale uitsluiting bij kinderen, dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vandaag presenteert.

Tienduizenden kinderen gaan nooit op vakantie, zijn van geen enkele vereniging lid en spelen bijna nooit bij vriendjes. Een nog veel grotere groep van 431 duizend kinderen participeert volgens het SCP-rapport onvoldoende.

De ouders van 127 duizend Nederlandse kinderen zijn niet in staat om hun kinderen voldoende te kleden, verjaardagscadeautjes te kopen of kinderpartijtjes te organiseren. De ouders van 59 duizend kinderen hebben hier gedeeltelijk moeite mee.

Voor 130 duizend Nederlandse kinderen geldt dat het recht op een veilige leefomgeving niet gewaarborgd is. Ze wonen in onveilige buurten, met onvoldoende of slecht onderhouden speelplekken. 877 duizend kinderen wonen in een buurt die deels onveilig is.

Uit het rapport blijkt dat armoede een van de belangrijkste oorzaken is van sociale uitsluiting van kinderen. 26 procent van de kinderen uit een bijstandsgezin wordt sociaal volledig uitgesloten.

Kinderen uit gezinnen die niet meer dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen, kinderen uit een eenoudergezin en kinderen van niet-westerse ouders hebben eveneens een grotere kans om sociaal uitgesloten te worden.

De cijfers die het SCP vandaag presenteert, zijn gebaseerd op een representatieve steekproef die in 2008 is uitgevoerd. Dit betreft een zogenoemde nulmeting, het is niet bekend of er sprake is van een afname of een toename van sociale uitsluiting van kinderen door de malaise. Eind dit jaar voert het SCP een nieuwe meting uit. Dan moet blijken of het aantal kinderen dat sociaal wordt uitgesloten toeneemt of krimpt.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s