Wat is eenzaamheid… voor beginners

Zoek op het internet en je vindt een paar definities. Zoek bij jezelf en je vindt een gevoel. Dat hoeft niet uitgelegd te worden, je hoeft jezelf niet te testen, je weet wat eenzaamheid is. Logisch, want het is een van de eerste en belangrijkste dingen die je leert in je leven. Net als pijn is eenzaamheid een seintje van je lichaam, dat zegt: ‘Pas op! Gevaar! Ga op zoek naar de anderen!’. Een mens alleen is namelijk kwetsbaar. De natuur stuurt je op zoek naar gezelschap. Wie dat als kind goed heeft geleerd, kan zeker nog wel eens last hebben van eenzaamheid. Maar dat hoort er een beetje bij. Dat zijn de mensen die zeggen: ‘je komt er sterker uit’.

 

Wie dat niet goed heeft geleerd heeft behoorlijk pech. Want niet alleen is de kans groot dat je in je leven vaker last hebt van eenzaamheid, de kans bestaat dat je echt niet weet hoe je het moet aanpakken om ervan af te komen. Nee, je hoeft niet naar een leuke cursus, of eens fijn onder de mensen. Jij weet best dat het daar niet in zit. Toch is dat wat anderen je aanraden. Ik zal je eens wat zeggen. Als jij zo iemand bent die vaker last heeft van eenzaamheid, dan moet jij wel een sterk persoon zijn. Want het valt niet mee om er steeds maar weer last van te hebben, terwijl er zo weinig hulp lijkt te zijn. Eigenlijk weet je niet beter of er valt niets aan te doen. Wel, dus!

 

Maar ja, je moet wel weten wat! In het schema kun je zien wat je in welke situatie kan doen. Meer informatie kun je bij mij krijgen.

schema eenzaamheid.pdf
Download this file

 

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s