HLN Psycho – Eenzaamheid is slecht voor je gezondheid (1081726)

Media_httpstatic3hlnb_jnhfy
via hln.be

Je eenzaam voelen schaadt je gezondheid omdat het je bloeddruk verhoogt, dat toonde nieuw onderzoek aan.

Band met anderen

De onderzoekers bestudeerden 229 mensen tussen 50 en 68 jaar. Ze vulden een vragenlijst in die moest aanduiden of ze zich eenzaam voelden, ze gaven ook een tevredenheidsscore geven aan hun band met anderen. Daaruit blijkt dat er een duidelijk verband is tussen eenzaamheid aan het begin van de studie en een hogere bloeddruk aan het einde. Degenen die zich alleen voelden hadden gemiddeld een hogere bloeddruk dan degenen die tevreden waren over hun relaties met anderen. Een hoge bloeddruk is op verschillende manieren slecht voor je gezondheid, het verhoogt het risico op hartaanvallen, beroerten en slecht functionerende nieren.

Niet makkelijk

Dit verband was onafhankelijk van andere factoren die je bloeddruk kunnen doen stijgen, zoals je BMI (de verhouding tussen lengte en gewicht), rookgedrag, alcoholgebruik, ras en inkomen. Eenzaamheid is niet altijd makkelijk op te sporen, mensen die veel vrienden hebben kunnen zich nog alleen voelen en weinig voldoening halen uit hun relaties met anderen. Anderen die eerder op zichzelf leven kunnen die zeldzame vriendschappen wel betekenisvol vinden. (ep)

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s