Tips tegen eenzaamheid

Wie anderen helpt, zal wel eens met de handen in het haar zitten. Je vermoedt dat iemand eenzaam is, maar hoe kom je er achter? En wat kun je doen? Lees meer..

Op deze plaats tien tips bij eenzaamheid, voor als je zelf aan een steuntje in de rug toe bent.

Tien tips…

  1. Jezelf helpen begint bij begrijpen wat eenzaamheid is en waar jij als uniek persoon behoefte aan hebt.
  2. Besef dat je situatie pas verandert als jij actie onderneemt. Vraag je af of jij een van die velen wilt zijn die blijft aanmodderen, of dat je er iets aan wilt doen. Onderneem iets en doe het nu.
  3. Je kunt een leven zonder eenzaamheid voor jezelf maken. Ben je er werkelijk klaar voor? Accepteer dat wat je niet kunt veranderen, en verander wat je niet kunt accepteren! Je hebt een probleem en het is jouw probleem. Pas als je dat erkent kun je je leven veranderen in positieve zin.
  4. Is jouw eenzaamheid pas gekomen toen je volwassen was, heb je in je jeugd geen herinneringen aan eenzaamheid en heb je een fijne jeugd gehad, gefeliciteerd! Dan kun je er zelf wel het een en ander aan doen. Bijvoorbeeld met een cursus Creatief Leven.
  5. Heb je in je vroege jeugd veel eenzame gevoelens ervaren? Zoek dan professionele hulp. Weet je niet wat, vraag dan meer informatie.
  6. Ken jezelf. Houd niet vast aan het foute idee dat eenzaamheid hetzelfde is als een gebrek aan menselijk contact. Dat is het niet! Het gaat erom of jouw manier van leven leven voor jou juist is. Dat is wat je moet uitzoeken. Wat maakt jou gelukkig? Weet wat je verlangt van het leven.
  7. Weet wat er mogelijk is op het gebied van hulpverlening, vrije tijdsbesteding, hobbies, clubs, interesses, werkmogelijkheden en vrijwilligerswerk. Oriënteer je, vraag hulp. De huisarts is je eerste aanspreekpunt.
  8. Besef dat bijna de helft van alle mensen om je heen wel eens met hetzelfde probleem zit. Heus, je bent niet alleen. Kijk eens om je heen, geef anderen eens je volle aandacht.
  9. Houd contacten ‘warm’. Ook als je la langer geen contact hebt gehad, bel, mail, schrijf… Het zou triest zijn als jullie op elkaar zitten te wachten tot…?
  10. Ten slotte en dat is het belangrijkste: doen, doen, doen!!! Jij alleen weet wat je wilt bereiken. Neem jezelf elke dag voor iets heel kleins te doen. Beloon jezelf door kleine stapjes te nemen en tevreden te zijn over je acties!
Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Uncategorized, zelfhulp en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s