Publicaties om eenzaamheid te voorkomen – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Publicaties om eenzaamheid te voorkomen

Het aantal mensen dat zich eenzaam voelt neemt toe. Het NIZW heeft twee publicaties uitgebracht, gericht op het bestrijden van eenzaamheid. Het betreft een handreiking signaleringsnetwerken voor sociaal geïsoleerde ouderen en een checklist voor lokale organisaties.

Handreiking Signaleringsnetwerken

De Handreiking Signaleringsnetwerken is een beschrijving van hoe een signaleringsnetwerk voor sociaal geïsoleerde ouderen opgestart kan worden. Aan de orde komen de rol van coördinator, de formulering van de doelen en taken van het netwerk en de samenstelling ervan. Ook de signalering en uitvoeringstaken van het netwerk komen aan bod.

Checklist Beter Verbonden

De Checklist beschrijft voor organisaties op lokaal niveau in vijf stappen het opzetten van een lokaal aanvalsplan om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Achtereenvolgens komen aan de orde: oriënteren, agenderen, voorbereiden, uitvoeren en evalueren.

Werkboek Eenzaamheid Ouderen

De Handreiking Signaleringsnetwerken en de Checklist Beter Verbonden maken onderdeel uit van het werkboek Eenzaamheid Ouderen. In dit werkboek vindt u achtergrondinformatie en praktische handreikingen om eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen aan te pakken. Het werkboek is een product van het Innovatieprogramma Welzijn Ouderen.

Eenzaamheid en woningcorporaties en zorgaanbieders

Woningcorporaties, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties trekken steeds vaker gezamenlijk op om eenzaamheid van mensen en met name van senioren te voorkomen of te verminderen. Tijdens de Project!mpulsbijeenkomsten van november 2005 zijn er door het Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg workshops georganiseerd rond het thema ‘Voorkomen van eenzaamheid van zelfstandig wonende ouderen’ en de rol van woningcorporaties en zorgaanbieders.

Meer informatie

gepubliceerd: 24-04-2006

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s